Documentaire laten maken?

 
Een documentaire geeft je doelgroep meer dan een kijkje in de keuken. Het gaat dieper dan een glimp achter de schermen. Een documentaire sleurt je kijker het verhaal in, alsof hij het zelf beleeft. Reken maar dat de boodschap van de film dan blijft hangen.
 

Documentaire = storytelling

Een documentaire is niet zomaar een verslag van een gebeurtenis. Je wilt de kijker iets duidelijk maken. Hem iets leren of te laten inzien. De waarde van werken met gehandicapten bijvoorbeeld. Of hoe de dagelijkse worsteling met een oorlogstrauma eruitziet.

Daarmee is het maken van een documentaire intensief. De opnames vinden vaak over een langere periode plaats en het script is organisch. De grote lijnen van het verhaal staan vast. Maar niet met welke gebeurtenissen het wordt ingevuld. Echt storytelling dus. Met aandacht voor het scenario vertelt een documentaire het filmverhaal in z’n meest pure vorm. En dat maakt indruk.

BinnensteBuiten

Wat als een zorgorganisatie zijn manier van denken, kijken en handelen wil veranderen? Verandering leidt tot onrust. Na het overwinnen van de obstakels, voornamelijk in zichzelf en de organisatie bereiken de medewerkers een betere kwaliteit van leven voor de cliënten.
Anderhalf jaar lang volgde ik de bewoners en medewerkers van Binnenklingen in Den Haag. Een locatie van zorgorganisatie Middin voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en ernstig meervoudige beperkingen. Door de soms letterlijke pijn te laten zien wordt duidelijk hoe moeilijk en waardevol het is om het beste te willen voor je cliënten.

Een Evariste film is menselijk

Sandor van Veen, colorist documentaire BinnensteBuiten.

 

“Sanne heeft een sterk oog voor menselijke verhalen en ze weet die ook goed in beeld te brengen. Zonder in clichés te vervallen. Ze werkt als camjo en als regisseur. Open, vrolijk en menselijk.”

Bekijk de trailer:Gewond Goud

Als je wilt dat succes voelbaar is, moet je ook laten zien waar het misgaat. Met die boodschap maakte ik met journalist Mustafa Hadziibrahimovic de documentaire Gewond Goud. Een indrukwekkend verhaal over de nationale zitvolleybalploeg van Bosnië-Herzegovina. Het gaat over vallen en opstaan, letterlijk en figuurlijk. Gewond raken in de oorlog, revalideren, je heil vinden in zitvolleybal en vervolgens met de nationale ploeg Europees, Wereld én Olympisch kampioen worden.

De documentaire konden wij maken dankzij crowdfunding en werd vertoond op o.a. het Sportfilmfestival Rotterdam, Sarajevo Filmfestival en Milano International FICTS Fest.

Bekijk de trailer:


 

Wil je ook impactvolle documentaire laten maken?

Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Wil je met mij werken? Mail of bel!